Коледни рецепти ;)

Рецепта за Тиквеник (сладка баница) с точени кори

Продукти

800 гр брашно тип 500
500 гр тиква
100 мл олио
100 гр захар
100 гр орехови ядки
1 с.л. оцет
2 ч.л. сол
1/2 пак. канела на прах

Приготвяне

1.Тиквата се се почиства от кората и се настъргва на едро ренде, леко се посолява и се оставя за около час
2.От пресятото брашно, 1 ч.л. олио, 1 с.л. оцет, щипка сол и хладка вода, колкото е необходимо, се замесва тесто
3.Тестото се разделя на 20 топчета, покрива се с кърпа и се оставя да отлежи 20 мин
4.От топчетата се разточват питки, които се намазват с олио и се нареждат по четири една върху друга
5.Разточват се пет кори, с 5 см по-големи от дъното на тавата
6.Настърганата тиква се изстисква и се отстранява сока
7.Към тиквата се прибавят олиото, захарта, канелата и счуканите орехови ядки
8.Първата кора се слага в намаслена тава, като леко се набира (накъдря) и върху нея се слага 1/4 от плънката
9.Останалите кори се оформят по същия начин
10.Краищата на петата кора се защипват за останалите кори
11.Тиквеникът се нарязва на квадрати, наръсва се с олио и се пече в силна фурна, докато се зачерви отгоре
Готовият тиквеник се наръсва с пудра захар

Рецепта за Питка за Бъдни вечер

Продукти

700 гр брашно тип 750
50 мл олио
1,5 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер

Приготвяне
1.Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прави кладенче
2.В кладенчето се добавят солта, олиото и хладка вода и се замесва меко тесто
3.От тестото се оформя питка, като в нея се слага и една монета (късметче)
4.Питката се набожда на няколко места с вилица, намазва се с олио и се слага в намаслена тавичка
5.Пече се в умерена фурна докато стане златиста
6.След като се извади от фурната, питката се наръсва с малко студена вода и се покрива с кърпа, за да омекне.

Рецепта за Боб чорба в гърне

Продукти
200 гр фасул зрял
50 гр лук кромид стар
1/2 ч.л. червен пипер

Приготвяне
1.Изчистеният и измит фасул се поставя в пръстено гърне и се залива с 5 чаени чаши студена вода
2.Прибавят се едро нарязаният лук и червеният пипер
3.Гърнето се захлупва и се слага на тих огън
4.Чорбата се вари до сваряването на фасула
5.Посолява се на вкус и се поднася
Рецепта за Боб чорба в гърне

Leave a response and help improve reader response. All your responses matter, so say whatever you want. But please refrain from spamming and shameless plugs, as well as excessive use of vulgar language.

One Response to “Коледни рецепти ;)”

  1. petiapetrova

    mmmm vkusno

Leave a comment